Terug naar overzicht

Duo van paddenstoelen en scampi Hapje - Duo van paddenstoelen en scampi fritti met limoen-lookdipsaus

We starten met een eenvoudig maar verrassend lekker hapje.

Het hoeven niet altijd gefrituurde calamares te zijn. In dit gerecht gebruiken we paddenstoelen en voor zij die dit niet echt lusten voorzien we ook scampi’s.
De paddenstoelen zijn een ongelooflijk heerlijke smaakmaker in dit hapje en zorgen voor een perfecte balans tussen krokant en toch smeuïg. Het vocht van de paddenstoel zit gevangen in het gebakken beslag en zorgt dat de smaak van de paddenstoel volledig tot zijn recht komt.

Klassiek wordt het beslag gemaakt met een pils. Wij kiezen hier bewust voor Tripel I Like wat je beslag ineens veel meer smaak geeft.

Het geheel serveren we met een limoen-lookdipsausje en een ijskast frisse Tripel I Like.

De limoen-lookdipsaus

Ingrediënten

  • Eierdooier : 1
  • Mosterd : 1 koffielepel
  • Look : 1 klein teentje
  • Arachideolie : 2 dl
  • Griekse yoghurt : 1 goed gevulde eetlepel
  • Water : 2 eetlepels
  • Verse bieslook : 5 steeltjes versnipperd
  • Sap van 1 limoen
  • Zwarte peper
  • Snuifje zout

Bereiding

  1. Doe de eierdooier in een hoge mengbeker.
  2. Voeg het sap van 1 limoen toe.
  3. Voeg de mosterd toe.
  4. Pel en pers de look.
  5. Plaats de staafmixer in de mengbeker en mix alles. Voeg geleidelijk de olie toe en beweeg de mixer zacht op en neer. Voeg halverwege het water toe. Mix vervolgens de rest van de olie geleidelijk verder.
  6. Voeg de Griekse yoghurt, peper en zout toe. Mix het geheel nog even zachtjes door elkaar.
  7. Versnipper wat bieslook en roer die door de dipsaus.
  8. Serveer in een mooi dipsaus potje.

Tip : Wens je de dipsaus goed op tijd te maken? Bewaar de saus dan niet in het finale kommetje maar een ronde soepkom of iets dergelijks. Bewaard bij voorkeur op keldertemperatuur overspannen met verhoudfolie. De ijskast is minder ideaal tenzij het niet anders kan. Net voor het serveren doorroer je nog even de saus. Schep die vervolgens in je finale kommetje.

De gefrituurde paddenstoelen en scampi’s

Ingrediënten

  • Ei : 1
  • Quinoameel (glutenvrij) of gewone bloem (niet glutenvrij) : 50 gr
  • Tripel I Like : half flesje (niet meer!)
  • Middelgrote paddenstoelen : 500gr
  • Scampi’s – medium grootte : 30 stuks
  • Snuifje zout

Bereiding

  1. Breek het ei en scheid de dooier en het eiwit.
  2. Doe de dooier samen met het bier in een mengkom. Klop het geheel los.
  3. Voeg het meel of de bloem toe en meng alles tot een beslag.
  4. Kruid het geheel met een snuifje zout.
  5. Klop het eiwit stijf met een handmixer.
  6. Spatel het opgeklopte eiwit zacht door het beslag.
  7. Neem een kleine vork en dip de paddenstoelen en scampi’s in het beslag.
  8. Bak ze goedbruin in frietvet van 180°C.

Tip 1 : Indien het eiwit van 1 ei moeilijk op te kloppen is, neem dan gewoon een tweede ei, voeg het eiwit toe en kloppen maar. Let wel dat je in dit geval slechts de helft van het opgeklopte eiwit in het beslag mengt.

Tip 2 : Tik na het dippen van de paddenstoelen en scampi’s nog even op de rand van de kom. Zo valt het overtollige beslag er af. Dip niet alle paddenstoelen en scampi’s in één keer in het beslag. Dan loopt er teveel beslag van je hapjes.

Tip 3 : Geef de gedipte hapjes voldoende ruimte in je frietpot zodat ze niet aan elkaar gaan kleven tijdens het bakken. Weet dat na het bakken van deze hapjes het frietvet verloren is.

Uitstekende keuze!

Geen producten in het winkelmandje

Ben je wettelijke gezien oud genoeg om alcohol te drinken?

Om onze website te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.

U dient ouder te zijn dan 18 jaar om deze website te bezoeken!